Det röda ljuset

Vi vill undvika röd hud, men rött ljus kan hjälpa oss med huden. Laser kan användas till många olika behandlingar, både kosmetiska och rent medicinska. Laserbehandlingar kan rent av rädda livet på enäggstvillingar.

Det här är som bekant en sajt som handlar om mode, och inte minst om färgen rött. Men det finns ju annat i livet än mode. Skönhet är en av dessa andra saker. Även här kan det röda spelar stor roll. Många hudproblem yttrar sig i att huden blir irriterad och röd, men det röda kan också vara lösningen. Rött ljus i form av laser används till flera olika skönhetsbehandlingar. Drtore.com i Växjö är en av flera kliniker som använder laser, och på deras sajt kan man läsa mer om olika typer av laserbehandling.

Laserbehandling på benGenom behandlingar med laserljus kan man ta bort hår på kroppen, vilket en man i Helsingborg ville göra. Han köpte behandlingen via rabattsajten Groupon, skriver Helsingborgs Dagblad, men fick inte önskvärt resultat. Därför fick han pengarna tillbaka.

Den mest kända typen av laserbehandling är antagligen borttagning av tatueringar. I takt med att fler och fler skaffar tatueringar blir det också fler som ångrar sig, och vill ta bort tatueringarna. Det här kan framstå som ytligt, men med liknande teknik går det att hjälpa de som har svåra men efter att ha skadats.

Det bästa exemplet hittar vi i DN. Kim Phuc blev träffad av en napalmbomb under Vietnamkriget, och det är hon som syns på det berömda fotot taget av Nick Ut. Med hjälp av laserbehandling ska dock hennes ärr minska, skriver tidningen.

Laserbehandling av tvillingar

Laser kan också användas för medicinska ändamål. Ett sådant är tvillingtransfusionssyndrom, där det råder en obalans i cirkulationen mellan enäggstvillingar i magen. Strömmen av blod och näring via den gemensamma moderkakan går framför allt i en riktning, och det ena fostret från en hämmad tillväxt. Om tillståndet inte behandlas dör så många som åtta av tio foster som drabbas. Sedan 2001 behandlas diagnosticerade fall av tvillingtransfusionssyndrom med laser, skriver Sydsvenskan. På detta sätt separeras tvillingarnas blodomlopp, och näringen går inte från den ena enäggstvillingen och till den andra.