En röd slips

Slipsen hade länge en undanskymd plats i modet. Men de senaste åren har den fått en renässans. Det gäller inte minst den röda slipsen, som kan tillverkas i många olika material, och på många olika sätt.

När intresset för klassiskt mode har ökat har slipsen kommit tillbaka. Tv-serier som Mad Men och Downton Abbey har naturligtvis bidragit till detta. Slipsar finns i många olika färger, men det är något speciellt med en röd slips. Med tanke på den stora variationen i fråga om material och tillverkningsmetod är det också stor skillnad på en röd slips och en annan slips som också är röd.

Vad symboliserar en röd slips? Ofta står den för makt, ledarskap och framåtanda. En politiker som har en röd slips behöver inte befinna sig särskilt långt ut på vänsterkanten. Och han behöver inte vara republikan heller, även om det amerikanska högerpartiet har rött som sin färg. Det finns faktiskt en bok som heter ”Maktens män bär rött”. Författaren konstaterar att både svenska och utländska politiker på hög nivå gärna har röda slipsar. En recension av boken finns att läsa här. I partiledardebatterna 2006 hade både Fredrik Reinfeldt och Göran Persson röda slipsar, om än i olika nyanser. Reinfeldt kan inte direkt anklagas för att vara vare sig vänster eller stå de amerikanska republikanerna nära.

En röd slips eller en röd slips

Slipsar i olika mönster och färgerDet är skillnad på röda slipsar och röda slipsar. Slipsar kan tillverkas i många olika material, som siden, ull, kashmir, bomull eller polyester. Det är också vanligt med olika blandningar av material.

En slips kan tillverkas på många olika sätt. En virkad röd slips är betydligt mer informell än en seven fold-slips i siden. En slips i råsiden ger å andra sidan ett annat intryck än en slips i polyester. Sedan kan man heller inte glömma bort att olika mönster tolkas på olika sätt. En paisley-mönstrad slips betyder för de flesta något annat än en slips med elefanter eller änder på.

Vad betyder seven fold? Det anses av många vara den finaste typen av slipsar, och innebär att slipsen saknar mellanlägg. För att få stadga har man istället vikt tygstycket som slipsen är tillverkad av sju gånger, och sedan sytt ihop det till en slips. Det finns även slipsar tillverkade i six fold-teknik.

En sidenslips för formella situationer, med ett diskret mönster, är ofta printad. Finast anses handprintade slipsar vara. Kända tillverkare inom detta segment är bl.a. Hermès, Marinella (som försett Bill Clinton och George Bush med slipsar), och Drake’s. Att printa tar lång tid, och priset blir därefter. Även om siden är vanligast finns det även printade slipsar i ull och kashmir.

En enfärgad slips kan vara lite livlös, men ett sätt att undvika detta är att välja en vävd slips. Detta är ett utmärkt alternativ för den som letar efter en röd slips som ändå inte upplevs som ”för röd”. Genom att välja olika nyanser för varp och väft (de horisontella respektive de diagonala trådarna) kan vävaren skapa ett prickigt mönster. Väljer man istället jacquard-bindning blir mönstret mer oregelbundet.