Röda läppar

Läpparna är naturligt röda, men många har genom historien velat förstärka den röda färgen. Troligen är röda läppar ett av de äldsta skönhetsidealen, både för män och för kvinnor. Mycket tyder på att en de äldsta kosmetiska förbättringarna är att göra läpparna rödare. Den som använder rött läppstift idag fortsätter en mycket gammal tradition.

Kvinna med röda läpparMånga av de stora landvinningarna i mänsklighetens historia har uppstått på ett ställe, och sedan spridits genom folkvandringar, längs handelsvägar och på andra sätt. Men det finns också flera företeelser som enligt arkeologer och historiker har uppstått eller upptäckts på flera olika platser. Så är det troligen med läppstiftet.

De gamla sumererna krossade ädelstenar som de ”sminkade” sig med, bl.a. på läpparna. Detta var inte begränsat till kvinnor, utan även män använde denna typ av kosmetika. Detta skedde för ungefär 5000 år sedan. Även i det gamla Egypten sminkade man läpparna. Kleopatra använde en röd färg gjord av krossade löss på sina läppar, och även i Indusdalen målade kvinnor sina läppar röda under antiken. I Australien målade flickor i urbefolkningen sina läppar röda med ockra inför pubertetsritualer.

Läppstift

Det moderna läppstiftets historia börjar på 1500-talet, när drottning Elisabeth regerade i England. Den tidens läppstift tillverkades av bivax och färgämnen som utvanns ur olika växter. Vid denna tid fanns dock inga kommersiella kosmetikatillverkare, utan mycket av det smink som användes tillverkades i hemmen, av det som fanns till hands. Det ledde till att man använde många hälsovådliga ämnen, inte bara för att måla läpparna, och med tiden fick många typer av kosmetika dåligt rykte.

1884 lanserade franska Guerlain det första kommersiella läppstiftet. Det gjordes av hjorttalg, ricinolja och bivax, som förutom den kosmetiska effekten också hade en skyddande verkan. Även idag har många läppstift tillsatta ingredienser som skyddar och bevarar huden.

Trender kommer och går när det gäller läppstift, precis som när det gäller andra typer av smink. Men de röda läpparnas magi består.