Skönhetsingreppens historia och framtid

Marknaden för skönhetsingrepp växer med mellan 10 och 15 procent varje år i Sverige. Men hur länge har människor intresserat sig för möjligheten att förändra sitt utseende? Och vilka är de vanligaste ingreppen?

På skönhetsklinker som Narva Kirurg tar man varje dag emot kvinnor och män i olika åldrar, som på något sätt vill förbättra eller förändra sitt utseende. Skönhetsingrepp är inget nytt eller ovanligt. Redan i antikens Rom valde människor att lägga sig under kniven. Och i Indien genomförde man de första formerna av estetisk näskirurgi 500 år f.Kr. Även om det först var efter 1800-talet och utvecklingen av anestesin som skönhetsoperationernas popularitet tilltog på allvar. Men vilka skönhetsingrepp som är de mest populära förändras i takt med samhällets skönhetsideal och nya tekniska framsteg.

Drömmen om skönhetsingrepp

Har funderat på ett göra ett skönhetsingrepp? Du är inte ensam – en undersökning visar att mer än 60 procent av svenska kvinnor vill förändra sitt utseende. De vanligaste drömingreppen är att fettsuga, ta bort oönskad hårväxt, genomföra bröstlyft, ögonplastik, bukplastik och bröstförstoring.

Könsfördelningen mellan män och kvinnor som vill genomföra skönhetsingrepp håller långsamt på att jämnas ut. Men med det sagt står män fortfarande endast för 20 procent av marknaden. Vilka ingrepp gör dem? På männens önskelista finner vi: (precis som på kvinnornas) ögonplastik, fettsugning, näsplastik, och sist men inte minst – hårtransplantation. Och många tror att just utvecklingen av fler hårrelaterade ingrepp som kommer få den manliga skönhetsindustrin att växa i framtiden.

Injektionsbehandlingar är en annan växande del av skönhetsbranschen. De vanligaste är olika typer av fillers för läpparna, följt av botoxbehandlingar – som många gånger ses som ett mjukare alternativ till ansiktslyft.

Men varför förblir det en dröm för många? Det är viktigt att man inte låter sig hindras av de tabun som funnits kring skönhetsoperationer. Rädslan för att uppfattas som fåfäng, eller krisande. Det är självklart att man, som med alla andra kirurgiska ingrepp, bör överväga saken noga innan man genomför det. Men i slutändan är det bara du som ska ha rätten att bestämma över din kropp och ditt utseende. Det spelar ingen roll vad någon annan tycker. Inte heller om du är ung eller gammal, man eller kvinna – gör det som känns bäst för dig.