Slipp trist vinterhud med rätt mat

pexels-photo-289225På vintern blir huden ofta glåmig, torr och allmänt problemfylld för många. Det är helt enkelt inte den roligaste tiden för huden, speciellt i ansikte och på händer, eftersom vi inte alltid täcker dessa delar av kroppen med kläder. Men genom smart kost så kan du se till att din hud mår bättre under de kalla månaderna på året.

Det som många är ute efter på vintern mirakelkurer mot hud som drabbas av kylan. Slipp torr och fnasig hud, glåmig hud och förebygg annat som kan komma av vårt kalla och tuffa klimat genom att boosta dig med att äta supermat.

Ät gärna lite extra av denna mat

Det finns massor av bra mat som gör att din hud skyddas från insidan. Återfuktande och skyddande krämer är också bra, men det bästa är att bygga upp och skydda huden både utifrån och inifrån. Sojabönor är en sådan matvara, bönan innehåller isoflavoner som skyddar mot ålderstecken. Även rosa grapefrukt är bra att äta lite extra av under vintern, det innehåller ett ämne som tros hålla huden jämn slät. Samma ämne innehåller tomater, morötter, vattenmelon, guava och paprika. Äggula ser till att din hud skyddars från solens skadliga strålar, sojamjölk förhindra att din hud bryts ner och broccoli minskar rynkor, torr hud och fria radikaler. Såhär skriver Aftonbladet om spenatens goda egenskaper:

”Spenat är späckat med lutein, en karatenoid som skyddar huden mot UV-skador. Förvara den under en lampa i tre dagar – då blir den ännu mer späckad av vitamin C och även K, E, folater, lutein och zeaxantin som också är en karatenoid.”